Projekt implementiran u julu 2020 godine, pod nazivom “Meni je ovako svaki dan” ostvario je veliku medijsku i društvenu zapaženost.

Više o projektu pročitajte na linku:

Jednu godinu poslije, ekipa je i dalje na okupu. Aktivno radimo na organizaciji follow up projekta – Hackathona deizolacije!

Potaknute idejom hackathona kao susreta IT stručnjaka koji zajedno rade na rješavanju problema, ovom prilikom ćemo organizovati naš online Hackathon deizolacije. Ipak, ne očekujte mudra IT rješenja- jer ovaj put, naši problemi su društvene prirode. Kreativne radionice, zanimljive igrice, i wrap up sesija sa psihologom samo su dio onoga što vas čeka!

Naoružane prošlogodišnjim znanjima o negativnim efektima socijalne izolacije na pripadnike marginaliziranih društvenih grupa, kao što su osobe s mentalnim poremećajima, LGBTQI+ osobe, te osobe sa poteškoćama u razvoju, ove godine smo odlučile obuhvatiti kao ciljnu grupu projekta jednu širu društvenu skupinu – ne samo osobe koje svojom dijagnozom ili stilom života izlaze iz društveno nametnute norme normalnosti, nego i sve one koje su usljed pandemije doživjele akumulaciju emocija koje mogu podijeliti kroz kreativne forme izražavanja.

Za razliku od prošlog projekta u kojem je pandemija korištena kao metafora za širi društveni problem, u ovom projektu fokus je upravo na posljedicama fizičke, a time većinom i socijalne izolacije koja je potaknuta pandemijom.

Na ovoj web stranici, svi učesnici hackathona će moći u formi blog posta unijeti tekstualni ili slikovni sadržaj, koji odražava njihove osjećaje, pruža im priliku da iste verbaliziraju ili učine opipljivijim, a posljedično se i lakše nose s njima. Postovi će moći biti kako anonimni (pod pseudonimom), tako i pod vlastitim imenom i prezimenom.

Copyright © 2021 Hackathon Deizolacije. Sva prava zadržana.